Ga naar hoofdinhoud

CPB: Vreest recessie door coronacrisis

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde deze week vier scenario’s over wat er met de economie kan gebeuren als gevolg van corona. Hoe langer het duurt, hoe ingrijpender de zorgmaatregelen, des te groter de schade. 

Het Centraal Planbureau (CPB) schetst in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. De scenario’s hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en de diepte van de economische doorwerking. In alle scenario’s resulteert een recessie. In drie van de vier gevallen is de krimp ernstiger dan tijdens de kredietcrisis van twaalf jaar geleden.

Scenario’s
In het beste geval krimpt de economie met 1,2 procent. Dat is een scenario waarbij de economie in het derde kwartaal weer opveert na een korte maar flinke dip.

Het worstcasescenario is een daling van het bruto binnenlands product met 7,7 procent. In dat geval gaat het CPB ervan uit dat de economie pas weer over een jaar herstelt. De coronacrisis zal in dat geval ook leiden tot problemen in de financiële sector.

Het zwartste scenario houdt ook rekening met een verslechtering van de coronacrisis in het buitenland, wat Nederlandse bedrijven hard zal raken. Zij kunnen dan lange tijd veel minder dan verwacht exporteren en kunnen bovendien moeilijker aan grondstoffen of onderdelen komen.

Werkloosheid
De werkloosheid zal in het lichtste scenario slechts beperkt oplopen, maar in het ergste geval groeien naar 9,4 procent. Dat zou meer dan een verdubbeling betekenen. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft Nederland nu een werkloosheid van 3,4 procent.

“Het overheidsbeleid is erop gericht om ontslagen en faillissementen te beperken. Dat voorkomt een neerwaartse spiraal en blijvende economische schade”, zegt Hasekamp. “Toch kan de overheid de klap hooguit deels opvangen. Naarmate de crisis langer aanhoudt zal de economische schade groter zijn.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top