Ga naar hoofdinhoud
kindermode

Eigenaar Jolo Fashion Group richt fabriek in Cleandye op: textiel verven zonder water

Een wereldwijd probleem is de vervuilende textielindustrie. Na olie is dit de meest vervuilende industrie voor oppervlaktewater. Zo blijkt het zelfs dat je voor het verven van 200 kilo textiel, wel 20.000 liter water nodig hebt. Dit water raakt vervuilt met kleurstoffen en chemicaliën en komt terecht in oceanen. Daar moest iets op verzonnen worden volgens Patrick Lohle, eigenaar van Jolo Fashion Group. In Vietnam bouwt hij momenteel een fabriek waar textiel geverfd zal worden dankzij een nieuwe technologie waarbij water geen rol speelt: CleanDye. Wauw!

Jolo Fashion Group, waar Patrick Lohle eigenaar van is, klinkt ons wel bekend in de oren. Het bedrijf ontwerpt en produceert diverse kindermodemerken voor winkels en webshops over de hele wereld. Omdat het waterverbruik binnen de textielindustrie nog steeds niet op een duurzame manier gerecycled wordt, moest er iets veranderen, vond Lohle. CleanDye is hier de ideale en vooral zeer bijzondere oplossing voor. Met CO2 worden onder hogedruk kleurstoffen opgelost en polyester stoffen geverfd. Hierdoor kan de stof (die goed is voor 60% van de totale textielmarkt) geverfd worden zonder dat er water en chemicaliën aan te pas komen.

Verffabriek
Lohle en zijn neef Olaf besloten met Dyecoo machines een eigen schone verffabriek neer te gaan zetten in Vietnam. Onder de naam CleanDye zou hier geverfd gaan worden met behulp van drie DyeCoo machines. De mannen hebben meerdere grote retailers kunnen overtuigen met CleanDye te gaan werken. Zo gingen Lidl, Decathlon en Bonprix al akkoord. Toen ze naar de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) stapten konden ze hun oren niet geloven. Ze wisten het voor elkaar te krijgen een lening van negen miljoen euro te ontvangen; de grootste lening die RVO ooit gegeven heeft.

In Vietnam wordt momenteel een leeg fabriekspand gehuurd, deze wordt aangepast en verbouwd. Lohle en zijn neef kijken uit naar de toekomst en zien de fabriek er binnenkort vast en zeker staan.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top