Ga naar hoofdinhoud
koopzondagen

Iedere week koopzondag wordt de standaard

Uit een onderzoek van het Reformatorisch Dagblad is naar voren gekomen dat buiten de bible belt een wekelijkse zondagsopenstelling steeds gangbaarder is. Momenteel telt ons land dan ook maar 53 gemeenten waar alle winkels op zondag gesloten zijn.

Zo’n vijf jaar terug was in de meerderheid van de Nederlandse gemeenten nog geen of een beperkt aantal koopzondagen toegestaan. Dit is snel omgeslagen toen in 2013 de verantwoordelijkheid volledig bij gemeenten kwam te liggen met invoering van de Winkeltijdenwet. In 2016 waren twintig procent van de winkels in gemeenten elke zondag dicht en tegenwoordig is dat nog maar veertien procent. Eventueel neemt het nog meer af na de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand.

Vooral in de bijbelgordel, die loopt van Zeeland tot Staphorst, zijn veel winkels in gemeenten op zondag gesloten. Ook in het noorden van het land zijn er minder koopzondagen, onder andere vanwege te weinig animo. D66-Kamerlid Jan Paternotte denkt dat veel gemeenten de komende jaren standaard koopzondagen instellen. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken vindt dat de Winkeltijdenwet ‘een goede wet is die werkt’.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top