Ga naar hoofdinhoud
winkels zondag open

Nog meer koopzondagen na de verkiezingen

Ongeveer 65 procent van de gemeentelijke politieke partijen wil openingstijden voor winkeliers gaan versoepelen. Vooral de gemeenten die koopzondagen nauwelijks tot niet toestaan zullen dat gaan merken. Dit blijkt allemaal uit een analyse van lokale verkiezingsprogramma’s, opgesteld door Detailhandel Nederland.

Zo’n 49 van de 72 partijen die iets zeggen over de winkeltijden willen verruimen. Ze pleiten voor meer koopzondagen in gemeenten en tevens voor mogelijkheden om op zondagochtend of in de avonduren open te gaan. CDA is vaker voor dan tegen verruiming en alleen SGP en ChristenUnie zijn overwegend tegen.

Gemeenteraadsverkiezingen
Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zal het aantal gemeenten dat eerst tegen de koopzondag was gaan slinken, zo verwacht de winkeliersorganisatie. Dit geld bijvoorbeeld voor plaatsen als Zwolle, Huizen, Harderwijk en Smallingerland. Volgens directeur van Detailhandel Nederland, Sander van Golberdinge, is dit fantastisch nieuws voor de consument. Zeker nu de consument ook online kan kopen, is het noodzakelijk ruimere openingstijden te creëren. Ook pleit Detailhandel Nederland voor openingstijden op feestdagen en zondagochtenden.

Koopzondag is de standaard
Momenteel telt Nederland nog 53 gemeenten waarin alle winkels iedere zondag gesloten zijn. Vijf jaar geleden was in de meerderheid van de gemeenten nog geen of een beperkt aantal koopzondagen toegestaan. Tegenwoordig is een koopzondag, buiten de bible belt, vaak de standaard.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top