Ga naar hoofdinhoud

Ook in september gaven Nederlanders minder uit aan kleding

In september 2023 hebben huishoudens 1,9 procent minder goederen en diensten aangeschaft dan in september 2022, meldt het CBS. Ze kochten zowel minder goederen als minder diensten.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in oktober vrijwel even ongunstig als in september.

Minder goederen minder diensten
Consumenten hebben in september 0,3 procent minder diensten afgenomen, zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper, dan in september 2022. Dat is de eerste jaar-op-jaardaling na maart 2021. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 1,7 procent minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in september 2022. Ook kochten consumenten 4,3 procent minder duurzame goederen, vooral minder schoenen, kleding en spullen voor de woning. Consumenten schaften echter meer auto’s aan. Verder hebben huishoudens in september 7,1 procent minder overige goederen, zoals energie, motorbrandstoffen en artikelen voor persoonlijke verzorging, gekocht.

Een paar weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in september 3,3 procent kleiner was dan in september 2022. Het volume van de non-foodwinkels lag 6,4 procent lager, terwijl dat van de foodwinkels met 2,1 procent kromp. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top