Ga naar hoofdinhoud

Overeenkomst tussen retailers en vastgoedbeheerders afgerond

De retailers, verhuurders en de brancheverenigingen hebben het steunakkoord voor de Nederlandse Retailsector kunnen afronden. In het akkoord staan onder andere afspraken rondom het vrijstellen van de betalingsverplichtingen vastgelegd. 

Tijdens de gehele situatie rondom het coronavirus, kwam de retail- en vastgoedsector in de maand april al met een akkoord betreffende de (ver)huur van de winkelpanden. Uiteindelijk hebben de partijen een midden weg kunnen vinden over een pakket aan maatregelen, recentelijk bleek dat 50 procent van de winkeliers hier echter nog geen afspraken hadden gemaakt betreft de huur. In de laatste versie van het akkoord roepen de partijen deze winkeliers op om dit alsnog te doen en staan er richtlijnen om tot afspraken te komen met deze desbetreffende verhuurders. 

De belangrijkste afspraak vastgelegd in het akkoord is dat de verhuurders voor de maanden april en mei 50 procent van de huur vrij zouden stellen, en betreft voor de maand juni die vijftig procent door zouden schuiven naar volgend jaar. ‘Dit blijft echter maatwerk tussen verhuurder en huurder en kan daarom niet als algemene regel gelden voor alle partijen’ staat er in de laatste versie beschreven. ‘Vaak zijn er ook aanvullende/alternatieve (maatwerk)afspraken gemaakt tussen huurder en verhuurder.’ 

“We zijn bijzonder blij met deze uitkomst. Het geeft lucht en richting voor heel veel retailers”, aldus Jan Meerman, die namens Detailhandel Nederland deelnam aan de onderhandelingen. “Het vormt een houvast om de gesprekken constructief te vervolgen over huurkwijtschelding en opschorting van de juni maand. Veel retailers zitten hierop te wachten.”

Volgens de betrokken partijen kunnen de afspraken zoals ze nu zwart op wit zijn vastgelegd rekenen op genoeg draagvlak onder de retailers en verhuurders, maar ook de overheid en banken. Tevens geven de partijen aan dat de gevolgen van het COVID-19 virus langer zullen duren dan dat er daadwerkelijk gedacht werd. De partijen zullen de ontwikkelen nauwkeurig op de voet blijven volgen. 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top