Steunakkoord: winkeliers komen in aanmerking voor huuropschorting
In het recente Steunakkoord zijn vertegenwoordigers van de vastgoed- en retailsectoren en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot een overeenstemming gekomen. Zo is besloten dat retailers die in april, mei en juni dit jaar minimaal 25 procent omzetverlies lijden als gevolg van de coronacrisis in aanmerking komen voor een huuropschorting. Daarnaast zullen verhuurders geen winkeliers uit hun panden zetten. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat beide partijen samen de financiële pijn verdelen van de huurkosten door een groot deel omzet dat wegvalt bij het merendeel van de winkels.
De huur wordt, voor winkeliers die ten minste minimaal 25 procent omzetverlies lijden, drie maanden opgeschort. In het Steunakkooord is daarnaast te lezen dat de hoogte van de huuropschorting een minimum van 50 procent dient te zijn. De hoogte van de opschorting kan in sommige gevallen ook oplopen tot 75 of 100 procent, indien dit mogelijk is voor de verhuurder en er rekening wordt gehouden met de proportionaliteit in grootte en draagkracht.
Verder is er in het Steunakkoord, met name voor internationale retailers, ruimte gelaten voor maatwerk. Ook dient er rekening mee gehouden te worden dat volledige kwijtschelding van de huren tot de mogelijkheden behoort. Verhuurders zijn daarnaast niet wettelijk verplicht om zich aan de afspraken van het Steunakkoord te houden.
Jan Meerman, directeur van INretail, had een grote bijdrage bij de onderhandelingen voor het Steunakkoord. Meerman zegt tevreden te zijn over de resultaten en blij te zijn dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid hebben genomen in dit lastige vraagstuk. “Het is mooi om vast te kunnen stellen dat het private partijen lukte tot dit steunakkoord te komen zonder ingrijpen van de overheid. Deze afspraken betekenen een flinke verlichting in de liquiditeit die heel veel retailers keihard nodig hebben om deze periode te overleven”, aldus Meerman.
Dit bericht heeft 0 reacties