Ga naar hoofdinhoud
winkels zondag open

Winkeliers worden niet enthousiast van winkeltijdenwet

Mogelijk komt er een nieuwe wet waarin retailers zelf hun openingstijden mogen bepalen. Uit de reactie van winkeliers op het conceptvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer blijkt echter dat het niets verandert aan de zwakke positie van kleine winkels ten opzichte van de vastgoedpartijen.

Het voorstel moet ervoor zorgen dat winkeliers hun winkels niet meer hoeven te openen of sluiten wanneer zij niet uitdrukkelijk hebben ingestemd, bijvoorbeeld via een huurcontract. Zo werden winkeliers in het winkelcentrum Paddepoel zwaar beboet wanneer zij zich niet hielden aan de verplichte zondagsopening. Dit kan met de wet voorkomen worden.

Uit gesprekken met winkeliers blijkt dat zij enerzijds denken dat het hun keuzevrijheid bevordert. Maar anderzijds verwachten ze wel dat vastgoedeigenaren er steeds vaker voor zullen kiezen openingstijden uitdrukkelijk in het huurcontract op te nemen. Hierdoor zal er in de praktijk dus niet veel veranderen. Omdat kleine winkeliers hier niet direct mee akkoord kunnen of willen gaan, vreest men dat grote winkelketens overblijven en de kleine zullen verdwijnen.

In Paddepoel is het conflict inmiddels opgelost. Men hoeft niet meer verplicht op zondag open en wordt ook niet meer beboet.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top