Ga naar hoofdinhoud
winkelcentra

Beleggers willen geen winkelvastgoed meer

Beleggers vinden vastgoed erg interessant, zolang het maar geen winkels zijn. Beursgenoteerde winkelvastgoedfondsen hebben hun koers het afgelopen jaar diep zien zakken. Vooral Amerikaanse beleggers lijken erg sceptisch over winkels in Europa.

In Amerika weet men hoe belangrijk online shoppen tegenwoordig is. De meeste inkopen worden gedaan bij Amazon, een trend die niet snel zal verdwijnen. Dit heeft dan ook zonder meer invloed op het winkelvastgoed.

Klanten trekken
In vijf jaar tijd is het voor winkelcentra niet makkelijker geworden. Eerder ging het met retailers in winkelcentra nog goed en was het voor pandeigenaren ook een stuk gemakkelijker om de huur te verhogen. Maar tegenwoordig moeten eigenaren van winkelcentra steeds meer hun best doen om klanten te trekken, bijvoorbeeld door het bieden van beleving.

Grote modeketens
Ook ketens als H&M en Zara kunnen in een winkelcentra voor extra klanten zorgen. Dit betekent alleen niet dat een vastgoedeigenaar er ook echt op vooruit gaat. De grote modeketens staan sterk bij huuronderhandelingen en willen zo min mogelijk betalen of anders zijn ze weg.

Verschil binnen vastgoedbedrijven
Het meest opvallend is dat winkels het veel slechter doen dan ander vastgoed zoals bijvoorbeeld kantoren. Zeker logistiek vastgoed ofwel distributiecentra doen het goed; de koersen zitten daar flink in de lift. En dat terwijl de waarderingen van vastgoedbedrijven vroeger ongeveer gelijk waren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top