Ga naar hoofdinhoud

Interview met Marlene Oliveira van KIDS MODA PORTUGAL

Marlene Oliveira heeft een veelzijdig en intercultureel profiel met ruime ervaring in de textiel- en mode-industrie. Marlene Oliveira houdt zich sinds 1999 bezig met evenementenpromotie en modeshows over de hele wereld. Ze is nu hoofd van de internationale afdeling van de Portugese organisatie “CENIT”. Ze is op een missie om de Portugese mode-industrie en haar merken te promoten. KIDS fashion mag was benieuwd naar haar doelen met het het project KIDS MODA PORTUGAL.

CENIT -Textile Intelligence Center- is een non-profit organisatie dat is opgericht in april 2007. Het beschouwt zichzelf als een “centrum van markt- en strategische intelligentie” voor de textiel-, kleding- en modesector in Portugal. CENIT bevordert en verenigt particuliere projecten en overheidsinitiatieven en biedt ook informatie, opleiding, evenementen en projectbeheer en andere gespecialiseerde diensten.

Marlene Oliveira
  1. Waarom bent u het project KIDS MODA PORTUGAL begonnen?

De productie van kindermode is erg groot in Portugal, steeds meer internationale merken, ook Nederlandse, besluiten hun productie in Portugal onder te brengen en veel van deze fabrieken hebben ook een eigen merk. In feite zijn er meer dan 40 Portugese kindermerken, voornamelijk gericht op internationale markten, maar ze bedienen ook de binnenlandse markt. Wat dit project dus wil doen is het Portugese ecosysteem bevorderen wat de kindermode betreft.

  1. Maar jullie zijn begonnen met 8 duurzame Portugese kindermerken. Wat moet een kindermerk allemaal hebben om aan KIDS MODA PORTUGAL deel te nemen?

Dit is een pioniersproject en we hebben deze acht merken gekozen, maar we hadden ook andere kunnen kiezen. Dit zijn waarschijnlijk de merken die in Portugal maar ook internationaal het meest bekend zijn. Wij beschouwen hen als de ambassadeursmerken van het project, met een verschillende esthetiek maar allemaal zeer representatief wat betreft de kwaliteit van de productie en met een duidelijke boodschap inzake duurzaamheid.

  1. De internationale duurzame gids bestaat uit 17 SDG’s (Sustainable Development Goals). Is het de bedoeling dat de aangesloten merken in de toekomst al deze doelen integreren?

Duurzaamheid draait om waarachtigheid, dus wij zijn ons ervan bewust, en deze merken in het bijzonder, dat deze doelen serieus en geleidelijk moeten worden genomen. Dit is het gekozen pad en dit zijn de doelstellingen, dus ze zijn allemaal bezig om trouw te blijven aan dit streven en vooruitgang te boeken op het gebied van duurzaamheid. Maar wat echt belangrijk is, is dat deze aandachtspunten in hun dagelijkse werkzaamheden zijn opgenomen en dat er veranderingen worden doorgevoerd om steeds meer doelstellingen te bereiken.

  1. Waarom zouden Nederlandse winkeliers precies voor een van uw Portugese merken moeten kiezen?

Design en kwaliteit. Dat zouden de belangrijkste leveringen zijn die Portugese merken kunnen geven. Maar Portugal staat ook bekend om hun betrouwbaarheid en ernst op het gebied van mode. De Portugese merken zijn zich bewust van trends en consumentenbehoeften, ze integreren nieuwe technologieën om de beste producten te leveren, ze beheersen de productie vanwege onze historische textiel- en productie-industrie en ze omarmen de duurzaamheidsdoelstellingen als hun dagelijkse drive, dus ze zijn een zeer uitgebreide en inclusieve partner om mee te werken.

  1. Nu zie je wereldwijd wel een enorme schaalvergroting, mede door e-commerce, en verdwijnen kleine merken en retailers. In Nederland verdwijnen ook kleinere merken omdat ze de inkoopeisen van marge, marketingbudget en/of doorverkoopafspraken niet kunnen bijbenen.
    Bent u daar ook niet bang voor voor sommige Portugese merken? En misschien goed om ook de Portugese productie te promoten?

De kinderkledingsector in Portugal is vrij dynamisch (meer dan 40 merken). In feite, als ik drie tot vier jaar terug in de tijd kijk, zelfs met covid ertussen, zijn de meeste van deze merken nog steeds op de markt, jonglerend met de moeilijkheden en ongunstige omstandigheden, maar ze zijn zeer veerkrachtig en hebben laten zien dat ze zich kunnen aanpassen. Ze hebben ook ingezet op e-commerce en wij hebben hen geholpen om te gedijen. Bij CENIT hebben we enkele projecten om hen te helpen op de internationale markten, maar we proberen ook de sector als geheel te promoten en dit nieuwe project KIDS MODA PORTUGAL is daar een voorbeeld van.

www.kidsmodaportugal.pt

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top