Ga naar hoofdinhoud
detailhandel

Versnelde groei detailhandel in 2019

Het ING Economisch Bureau stelt dat de omzet in de Nederlandse detailhandel in 2019 groeit met vier procent. Dit jaar wordt de groei geschat op 3,5 procent.

De toename van koopkracht simuleert het aantal inkopen in de winkels. Volgend jaar wordt het btw-tarief in een aantal branches verhoogt, waardoor vooral in supermarkten hogere prijzen worden verwacht. De omzet zal daarom in 2019 nog sneller stijgen dan in dit jaar.

Niet alleen supermarkten hebben te maken met de btw-verhoging, ook foodspeciaalzaken, bloemisten, boekenwinkels, apotheken en dorgisten stijgen van zes naar negen procent. Hierdoor zullen consumenten volgens ING sneller geneigd zijn om binnen een productcategorie voor een goedkoper alternatief te kiezen.

Een groot deel van de consumenten denkt dat winkeliers hun prijzen door de btw-verhoging snel zullen aanpassen. Ruim een derde denkt dat dit voor de jaarwisseling al gebeurt en veertig procent denkt dat dit op 1 januari zal gebeuren. Een tiende zegt voorafgaand aan de prijsverhoging extra voorraad in te gaan slaan en een klein deel zal vaker over de grens gaan winkelen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top